Intervenció conseller Mascarell

Presentació cobla Capital de la Sardana

Pregó Dr. Cordón

Montse Candini rep bandera Capital de la Sardana

Calella ja és Capital de la Sardana 2015 amb el conseller Mascarell destacant-ne la "modernitat"

14/3/15 -

- Capital de la Sardana és un projecte festiu, de debat i turisme anual per a sardanistes i no sardanistes

 

-A l’esdeveniment institucional també s’han donat a conèixer els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2015

Calella ha començat com a Capital de la Sardana 2015 amb un esdeveniment solemne encapçalat per l’alcaldessa, Montserrat Candini, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell i amb un pregó a càrrec del doctor Carles Cordón, reconegut investigador oncològic al Mount Sinai de Nova York.

 

Capital de la Sardana és un projecte que vol convertir una població catalana en referència obligada pel món de la sardana, la cultura i el turisme durant tot un any. És un espai on conviuen la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana. Contempla una programació continuada durant tot un any, que ofereix diversos grans esdeveniments lligats al món de la sardana per fer participar el públic sardanista i no sardanista que permet dinamitzar i rellançar la projecció de la seu que acull aquest magne esdeveniment.

 

En aquest esdeveniment, el conseller Mascarell ha ressaltat la "modernitat" de la sardana, mentre que Montserrat Candini ha destacat que Calella es mereix aquest títol considerant el seu historial, com a localitat amb l'aplec de sardanes més antic de Catalunya i amb una agrupació sardanista de 65 anys d'història. El Dr. Cordón ha desvelat un pregó emotiu en què ha evocat com de present és a la nostra vida el fet de donar-se les mans, com a la sardana, quan de petits anem de mà de la mare, o l'entrellacem amb la persona estimada, i en tantes d'altres situacions vitals.


Premis Capital de la Sardana 2015

A aquesta cerimònia d’obertura també s’han donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2015, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany, els premiats són:


 • Medalles al Mèrit:


  • Medalla al Mèrit Sardanista: Víctor Cibran i Climent per la feina realitzada en el món de les colles, amb la creació de la colla Iris, de la qual va ser-ne el capdanser, i per la seva activitat durant 30 anys a la junta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), de la qual n’és secretari i director-redactor de la revista UNIÓ, per la seva activitat en l’ensenyament de sardanes i per la difusió que ha fet de la nostra dansa en programes de ràdio a Cadena 13 i RAC1.


  • Medalla al Mèrit Musical: Jaume Vilà i Figueras per la seva tasca com a instrumentista, professor de la tenora i actualització de material didàctic, per la seva col·laboració durant 30 anys amb la UPC per la recerca de l’acústica i la millora tècnica de l’instrument i per la difusió que n’ha fet en conferències i congressos a científics d’arreu del món.


  • Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Antonio Jaén Molina per la seva activitat com a dansaire d’esbart des dels 5 anys, director des del 1990 de l’esbart Fontcoberta on va crear un esbart infantil, organitzador i director de les 20 edicions del Festival Folklòric de Banyoles i pel muntatge de diversos espectacles de dansa de creació pròpia, un d’ells amb la coreografia de sardanes de Manel Saderra i Puigferrer.


Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats són:


 • A la categoria Dedicació:

  • Ghislaine Busquet, per la seva tasca a favor de la sardana primer a Morellàs i després a Ceret on ha realitzat cursets d’ensenyament, ha creat i és la responsable de les colles alevina i infantil i també membre de la junta des de fa més de deu anys. Des del 2005 és la responsable del Festival de la sardana de Ceret.


  • Robert Miralles i Gutiérrez, per la seva activitat sardanista a Reus, on va fundar la colla Roques Montserratines, va ser cofundador del Patronat Sardanista de Reus, monitor en escoles i associacions, redactor d’articles i organitzador de trobades sardanistes al mas Tretze Emes.


  • Carles Pous i Puig per la seva implicació en l’activitat sardanista de l’Escala, és el membre més antic de l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu que, entre altres, va instaurar l’aplec de l’Escala, i els cursets de sardanes. Va contribuir a la refundació de la cobla La Principal de l’Escala i a les trobades infantils de les comarques gironines, també ha format part de la producció de diversos programes sardanistes des de la fundació de Ràdio l'Escala.


 • A la categoria Continuïtat:


  • Aplec del Mercat del Ram de Vic pels seus 75 anys.

  • Aplec l’Hospitalet Bellvitge, pels seus 50 anys.


  • Concurs de Girona, pels seus 75 anys.


  • Concurs d’Olot, pels seus 75 anys.


  • Concurs de Bellvís, pels seus 50 anys.


  • Colla sardanista Font de Valldans, de Ponts, pels seus 50 anys.


  • Colla sardanista Maig, de Barcelona, pels seus 50 anys.


  • Colla sardanista Verge del Miracle, de Balaguer, pels seus 50 anys.


 • A la categoria Promoció i Difusió:


  • Josep M. Casasús i Guri per la publicació dels articles divulgatius sobre la sardana als diaris ARA i El Punt Avui.

 

  • RecorDansa’, espectacle del grup Sardanista Agramunt, la Cobla Jovenívola d’Agramunt i el Grup Escènic Agramuntí, que a través de la música i dansa escenifiquen els 300 darrers anys del nostre país.

  • 'Retrats d'un sentiment', espectacle de la cobla Marinada i la colla Violetes del Bosc que descriu la realitat social i cultural dels últims 150 anys del país per mitjà de la sardana a través d'un text de Màrius Moneo.


 • A la categoria Mitjans Audiovisuals:

  • A Francesc Botet i Lacueva pel seu blog 'el blog sardanista avibotet.cat' amb amplis reportatges fotogràfics dels principals esdeveniments sardanistes d'arreu del país.


  • A Felip Vallejo i Pellicer pel blog 'sardanaesportiva.blogspot.com.es' amb informació molt completa principalment de les colles sardanistes.


  • a 'La Iaia XXL' amb el grup La Iaia i la cobla Bisbal Jove pel seu CD-DVD de pop-rock 'On és la màgia?' en què els instruments propis del trio osonenc es fusionen amb els de la cobla a les diverses composicions de què consta.


 • A Iniciatives Renovadores: Al projecte 'Gira i gira' per l'edició del CD del grup 'Polcasol3' i la Bellpuig Cobla per promoure el coneixement de la cobla i crear un material didàctic adreçat principalment a mestres i monitors que treballen amb infants i joves. 


Estrenes i inauguracions

L’inici de Calella com a Capital de la Sardana ha permès gaudir de diverses estrenes. En primer lloc, de la sardana ‘Calella, Capital de la Sardana 2015’, d’en Jordi Feliu. A les 13:00 h., s’ha gaudit de l’estrena absoluta de fins a 6 sardanes durant una ballada a la Fàbrica Llobet Guri amb la cobla Capital de la Sardana. Aquesta formació també s’ha presentat en aquest esdeveniment, ja que serà un conjunt estable durant tot l’any per a actuacions destacades de la capital sardanista.


A la tarda s'inaugura una exposició sobre la capitalitat de la sardana de Calella a la Sala d’Exposicions Municipal de l’Ajuntament Vell. Igualment, per primera vegada s'oferirà un espectacle de vídeo mapping a la façana de l’Ajuntament, en col·laboració amb Foto-Film Calella i el tenora solista Jordi Paulí.


La jornada acaba també amb l’estrena de l’espectacle ‘Paraules d’amor’ a la Fàbrica Llobet-Guri. Es tracta d’una proposta que fusiona una big band amb la cobla Capital de la Sardana i diverses veus.
Activitats de diumenge

Diumenge, 15 de març, a les 11:00 h., hi haurà una activitat d’animació infantil a la Plaça de Conrad Prat amb en Jaume Barri i els músics de la cobla Xica.


A les 12:15 h. la Fàbrica Llobet-Guri serà la seu de l’estrena de l’espectacle audiovisual ‘Calella, Capital de la Sardana: una retrospectiva amb mirada al futur’, amb la cobla Capital de la Sardana. El director n’és en Francesc Cassú i compta amb la col·laboració de Joventut Artística Calella.


Es pot obtenir més informació sobre la capitalitat de Calella a la pàgina web www.capitaldelasardana.cat/calella2015 o als perfils de les xarxes socials de Facebook (https://www.facebook.com/capitaldelasardana), Twitter (@Capital_Sardana) i Instagram (https://instagram.com/capital_sardana).


La capitalitat de la sardana de Calella durarà tot aquest 2015 i fins al març de l’any vinent, quan Mollerussa en prendrà el relleu.


Calella, com a Capital de la Sardana 2015 l’organitza l’Ajuntament de Calella en col·laboració amb l’Agrupació Sardanista de Calella i la Confederació Sardanista de Catalunya. L’esdeveniment anual compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social ‘la Caixa’.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.