Monument

Traspàs bandera

Concert

Montblanc és proclamada Capital de la Sardana, en un acte solemne amb centenars d’assistents, i enceta així un any d’activit

17/3/18 -

Lluís Puig, conseller de Cultura, ha obtingut la Medalla al Mèrit Sardanista dels Premis Capital de la Sardana 2018 que s’han anunciat durant l’esdeveniment

Aquest dissabte, 17 de març, Montblanc ha pres el relleu a Figueres com a Capital de la Sardana, en un acte emotiu i solemne, al qual han assistit centenars de sardanistes vinguts d’arreu de Catalunya, així com montblanquins i nombrosos representants institucionals, que han omplert l’antiga església de Sant Francesc. La fila zero, amb grans llaços grocs, estava reservada a les «persones injustament empresonades o exiliades per haver estat fidels al nostre poble», segons ha destacat el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés. La primera de les felicitacions a Montblanc per la nova capitalitat ha estat un missatge del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, mitjançant un vídeo des de Bèlgica. Puigdemont ha remarcat: «La de Montblanc és una distinció absolutament merescuda a una vila amb tanta història, tradició i fidelitat a l’herència del passat. De la mateixa manera que amb la sardana, s’adiu molt al què som com a poble».

 

«La sardana mou gent, cultura i voluntats»

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, pregoner de la proclamació, considera que «Montblanc i la sardana formen un tàndem perfecte, amb torres i dansaires agafats de la mà». També ha remarcat: «El món sardanista continua ben viu i prova d’això en són les noves cobles. És un bon moment que ens ha de permetre reflexionar» i innovar sense perdre l’essència. De la seva banda, el president de la Confederació Sardanista, Joaquim Rucabado, ha remarcat que cada any es fan 3.300 activitats sardanistes: «La sardana està viva, és ben actual i mou gent, cultura i voluntats». El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet ha recordat la tradició de la dansa catalana a la comarca, i ha anunciat que enguany s’atorgarà la distinció d’honor de l’ens comarcal al Grup Sardanista del Museu Arxiu «per la intensitat» en el manteniment de la dansa catalana. De la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, ha assegurat: «Una sardana és com una mare que sempre t’acull, fins i tot als fills que tornen de lluny en lluny».

 

Emotiu traspàs de bandera

La delegació de Figueres, amb mig centenar de persones, ha estat encapçalada per l’alcaldessa Marta Felip, que ha traspassat la bandera de la capitalitat a l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, en un dels moments més emotius de la proclamació. «La lliurem amb una mica de recança, perquè Figueres ha viscut la capitalitat apassionadament. Ens ha portat valors culturals i també de lleure com els que representa la mateixa anella sardanista», ha dit Felip. L’alcalde montblanquí ha compromès que «enguany totes les festes i actes culturals de Montblanc quedaran embriagats pel món sardanista». També ha recordat el compromís polític de les entitats sardanistes a mitjans dels anys 60: «Ara haurem de tenir la mateixa fortalesa i determinació que aleshores, però no dubteu que podrem tornar a tenir aquí al president i al govern de la Generalitat».

 

Premis Capital de la Sardana 2018

Durant l’acte institucional, s’han fet públics aquests guardons, que reconeixen la tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Enguany, la medalla al Mèrit Sardanista és pel conseller de Cultura, Lluís Puig, pel seu incansable suport a la cultura popular i tradicional. La medalla del Mèrit Musical és per la musicòloga Anna Costal, pel seus treballs de recuperació de la sardana; la medalla de la Dansa recau en Rosa Llorach i Rius, per la seva tasca de recuperar-la i incorporar-la a totes les festes de Tarragona. Els premis a la Dedicació són per Dante Miravet, Antoni Nadal, Francesc Fonalledas, Neus Fortuny, Martí Corominas. Els premis a la Continuïtat recauen en els aplecs de Manlleu, Cornellà, Palamós i Roquetes. També es premia al Club Excursionista i a l’Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, a Queralt Pedemonte i Marc Vilalta i a René Zamudio en l’apartat de Mitjans Audiovisuals. Per la seva Divulgació Musical són premiades la cobla Ciutat de Girona i  l’Esbart Català de Dansaires. Els premis a la Promoció i Difusió d’enguany recauen en la representació de la Comissió Europea a Barcelona i en els Sardanistes Franquesins; i el premi a Iniciatives Renovadores al grup GASP. 

Monument i estrena de sardana

Durant l’acte de proclamació, s’ha estrenat una sardana encarregada expressament al compositor  Alfred Abad, que porta per nom «Montblanc Capital de la Sardana 2018», interpretada per la cobla Ciutat de Girona. També s’ha inaugurat un monument a la sardana, a la mateixa plaça de Sant Francesc i davant la muralla medieval, obra de l’escultor Jordi Figueras, que representa una anella sardanista.

A LA tarda, s'ha inaugurat l’exposició «Montblanc i la sardana. Orígens, clandestinitat i Capital», del Grup Sardanista del Museu Arxiu a la sala Sant Miquel. També s'ha ofert l’espectacle, gratuït, «El tenor i la cobla», que fusiona la veu del tenor Albert Daprius amb la música de la cobla Ciutat de Girona.

 

Montblanc ostentarà la capitalitat fins el febrer del 2019, quan n’agafarà el relleu Perpinyà i, l’any següent, Sant Feliu de Guíxols. La capital de la Conca de Barberà és el sisè municipi a ostentar-ne la distinció, un projecte  que la Confederació Sardanista de Catalunya va estrenar el 2013 a Arenys de Munt. L’organització de la capitalitat va a càrrec de l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista del Museu Arxiu, la mateixa Confederació i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Diputació de Tarragona, així com de patrocinadors privats.

 

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.