Guanyadors

Flors grogues

‘La vall de Ribes’ de Josep Coll Ferrando, Sardana de l’Any 2017, i la 30a edició se celebrarà al Liceu

12/5/18 -
  • ‘Nadal Montserratí’, de Xavier Ventosa, guanya el Premi Joventut, destinat a compositors menors de 30 anys
  • ‘Per a tu Queralt’, de Jordi Feliu guanya el Premi de la Crítica
  • ‘Nits d’estiu a Sant Llorenç’ del compositor Alfred Abad, accèssit del Premi Popular i ‘Trentena i amunt’ d’Enric Ortí, accèssit del Premi de la Crítica
  • La Final de l’any, 30a edició, se celebrarà al  Gran Teatre del Liceu de Barcelona, el diumenge 12 de maig

La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2017, a través dels vots directes del públic que ha omplert el Centre Cívic d’Alcanar, ha guardonat la sardana ‘La vall de Ribes’, estrenada a l’Aplec de Ribes de Freser el passat mes d’agost, del compositor de Josep Coll Ferrando com a Premi Popular. Aquesta és la seva 3a victòria, ja que també va guanyar aquest Premi Popular a les edicions del 2008 i el 2010. La sardana ‘Nadal Montserratí’, de Xavier Ventosa, ha obtingut el Premi Joventut i ‘Per a tu Queralt’, de Jordi Feliu, dedicada a la jove presidenta de 18 anys de l’Agrupació Sardanista de Calella, ha obtingut el Premi de la Crítica.

També s’ha anunciat que la Final de La Sardana de l’Any 2018 serà al Gran Teatre del Liceu el diumenge, 12 de maig. Serà un emplaçament de gala per a la 30a edició del concurs La Sardana de l’Any.

L'accèssit del Premi Popular ha estat per a ‘Nits d’estiu a Sant Llorenç’ del compositor tarragoní Alfred Abad, dedicada a l’entitat sardanista de Sant Llorenç d’Hortons. L’accèssit del Premi de la Crítica és per a ‘Trentena i amunt’, d’Enric Ortí, dedicada als 30 anys de l’Aplec de Sant Feliu de Guíxols, població que serà Capital de la Sardana l’any 2020.

Premi Joventut

També s’ha lliurat el Premi Joventut a la sardana ‘Nadal Montserratí’ de Xavier Ventosa. L’accèssit ha sigut per a ‘Elegíaca’, d’Albert Fontelles. Aquest premi vol fomentar i premiar les composicions de sardanes per part de compositors menors de 30 anys. El jurat que ha triat el guanyador l’integraven músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Anna Abad, Eduard Sendra, Joan Moliner, Joan Gibert, Olivier Marquès, Joan Francesc Vidal, Xavier Molina i Jordi Molina. El jurat ha atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d’entre les sardanes presentades.

Tast del nou espectacle de la cobla Ciutat de Girona

La Final-Concert ha comptat l’estrena d’un resum del nou espectacle de la cobla Ciutat de Girona, ‘De músic a Mite’. L’obra se centra en la figura de Ricard Viladesau, en el marc del seu centenari. Es tracta d’un recorregut per la vida i l’obra de Ricard Viladesau a través de la música amb temes seus i d’altres compositors relacionats amb ell, amb un suport audiovisual. Els intèrprets en són la cobla Ciutat de Girona; Susana del Saz, actriu; Joan Torras, a la percussió i teclats, tots ells sota la direcció musical de Jesús Ventura. El guió és de Mercè Planas i el coordinador general n’és Francesc Sánchez Carcassés.

Les 10 finalistes, a la 1a part

La Final del concurs ‘La Sardana de l’Any 2017’ ha ofert una primera part en què les cobles Reus Jove i Marinada han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s'han triat segons les votacions dels oients de les 61 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs: www.lsda.cat. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.

El jurat que ha triat el Premi de la Crítica és el mateix que el del Premi de Joventut, que també han atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol, independentment que hagin estat seleccionades o no al Premi Popular.

Aquesta Final-Concert ha comptat amb una important assistència que ha omplert el Centre Cívic d’Alcanar, el que demostra que el concurs de la Sardana de l’Any aixeca una important expectació i entusiasme dins del món del sardanisme, el que incentiva els músics a composar noves peces, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins de la societat cultural catalana. En aquest sentit, cada any, les peces guanyadores i els seus autors passen a ser objecte d’una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos de sardana esportiva.

Han assistit a l’esdeveniment Joan Roig, tinent d’alcalde de l’Ajuntament d'Alcanar; Mercè Fischer, regidora de Festes i de Mitjans de Comunicació de l’Ajuntament d’Alcanar; Antoni Herrera, subdirector de la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; M. Carme Navarro Balada, presidenta del Consell Comarcal del Montsià i Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya. També hi ha estat present Jordi Romeva, qui va ser president de la Federació Sardanista de Catalunya, pare del conseller d’Exteriors Raül Romeva. L’antic president ha rebut a l’inici de la Final un ram de flors grogues que ha repartit entre les cadires buides de la primera fila en tribut als presos polítics.

Sobre la Confederació Sardanista de Catalunya

La Confederació Sardanista de Catalunya és una entitat de 3r nivell que aglutina un doble vessant: totes les federacions sardanistes territorials de Catalunya i el Rosselló i totes les organitzacions dels diversos actors sardanistes: cobles, colles i associacions. 

La Confederació Sardanista de Catalunya és el punt culminant d’un procés per tal d’unificar totes les expressions i entitats sardanistes sota una figura que eviti duplicacions. És l’interlocutor únic per a l’administració pública per a grans temes sardanistes d’àmbit nacional i promociona, difon i defensa la sardana.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.