Martí de Joan rep el premi de mans de l'alcalde de Lleida

Aspecte de La Llotja de Lleida plena

‘Lleida sardanista 2011’ de Martí de Joan i ‘Sardanes a la ONCE’, de Jordi Paulí, guanyen els premis Sardana de l’Any 2011

12/5/12 -
• ‘Sa Pauma’ de Josep Coll i ‘Sisè sentit’, de Lluís Alcalà, accèssits 

• El teatre La Llotja de Lleida ha acollit també l'estrena de dues obres per a orquestra simfònica i cobla
La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2011 ha coronat, amb els vots directes del públic assistent al Teatre La Llotja de Lleida, la sardana ‘Lleida sardanista 2011’ del compositor Martí de Joan com a Premi Popular. La sardana ‘Sardanes a la ONCE’, de Jordi Paulí, ha obtingut el Premi de la Crítica. Aquest premi el concedeixen els col·laboradors de les 34 emissores que enguany han difós durant tot l’any les eliminatòries des de la seva ràdio. L'accèssit del Premi Popular ha estat per a 'Sa Pauma' del mestre Josep Coll i l’accèssit del premi de la Crítica ha recaigut en la sardana ‘Sisè sentit’, del compositor Lluís Alcalà. Han lliurat els guardons als guanyadors l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; la 5a Tinent d'Alcalde i regidora de Política Cultural, Museus, Festes i Cultura Popular, Montserrat Parra; el president de la Federació Sardanista de les Comarques Lleidatanes, Josep Maria Roset i el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado.

La sardana ‘Lleida sardanista 2011’ de Martí de Joan és la peça que l’Agrupació Sardanista Balàfia, de Lleida, va demanar al compositor per engrescar a ballar a tots els sardanistes i no sardanistes de les terres de Lleida. Aquesta sardana està enregistrada al disc ‘Èxits 1.0’ de la cobla Contemporània, on en Martí de Joan n’és intèrpret. Segons ha declarat el propi Martí de Joan, “no m’esperava guanyar el Premi Popular perquè enguany hi havia molts compositors molt bons com a finalistes, però el que busco són sardanes que facin ballar a la gent i s’ho passin bé”. En aquest sentit, ha remarcat que vol que les seves sardanes engresquin el jovent a ballar, i de moment considera que està reeixint.

En Jordi Paulí, autor de la peça ‘Sardanes a la ONCE’, ha declarat sentir-se “molt content amb aquest premi, ja que és una sardana que vol ser molt optimista per ensenyar la força i l’energia positiva dels invidents”. Les dues peces guardonades pel Premi de la Crítica es van composar altruísticament per a un disc editat per delegació a Catalunya de la ONCE arran dels cursets de sardanes per a discapacitats visuals que imparteix des de fa anys el soci de l’organització Jordi Fort.

L'esdeveniment ha ofert una primera part en què les cobles Bellpuig Cobla i Jovenívola de Sabadell han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s'han triat segons les votacions dels oients de les 34 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs: www.lsda.cat. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.

La segona part ha comptat amb l'estrena de dues estrenes a càrrec de l’Orquestra Julià Carbonell, juntament amb les cobles. En primer lloc s'ha pogut escoltar 'Camí de haikus' de Francesc Cassú, que es defineix com un "camí musical basat en poemes haikus de Carme Jordi amb Manel Pedrós com a rapsode. I l'altra peça nova ha estat 'La processó', de Xavier Pagès, definida com una crònica musical d'una festa tradicional catalana.  Les altres composicions de l'espectacle han estat 'Empúries', d‘Eduard Toldrà i el 'Caprice núm. 1 op. A-14' de Joan Manén, amb Joan Espina com a violí solista.

Aquesta Final ha tingut una assistència de 1.000 persones, el que demostra que el concurs de la Sardana de l’Any aixeca una important expectació i entusiasme dins del món del sardanisme, el que incentiva els músics a composar noves peces, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins de la societat cultural catalana. A més a més, la peça guanyadora i el seu autor passen a ser objecte d’una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos.

L’organització de la Final ha comptat la col·laboració de la Paeria de Lleida, que ha inclòs la gala dintre del programa de la Festa Major de Sant Anastasi; la Fundació Teatre de La Llotja; l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell; el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, la Caixa, Músics per la Cobla, Catalunya Ràdio i El Corte Inglés. A més a més, s’ha retransmès en directe per Catalunya Música.
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.