CERCADOR

L'Alcalde Xavier Trias felicita els premiats. Foto: Francesc 'Avi' Botet

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

La premiada Pilar Torrades intervé en nom de tots els guardonats. Foto: Francesc 'Avi' Botet

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Foto de família dels premiats. Foto: Francesc 'Avi' Botet

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Mollerussa serà la Capital de la Sardana 2016

29/11/14 -

• S’ha anunciat en el lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2014 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona

• El projecte Capital de la Sardana és el fruit del treball conjunt de les tres entitats sardanistes més importants de Catalunya

Aquest divendres, 28 de novembre, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha donat a conèixer, en el marc de lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2014, la seu de la Capital de la Sardana 2016: Mollerussa. A l’esdeveniment hi ha assistit l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini per això com serà la Capital de la Sardana 2015 i el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés.

 

Mollerussa serà per tant la 4a Capital de la Sardana, amb un projecte que permetrà aprofitar les diverses activitats culturals anuals per involucrar-hi el món de la sardana i cobla. Ultra això, es proposaran esdeveniments especials com debats, jornades, cursos de la modalitat de sardanes revesses, tècniques d’assaig de la sardana i altres accions relacionades amb les sardanes i la cultura popular. A més a més, Mollerussa té una llarga i variada tradició sardanista gràcies a l’Agrupació Sardanista de Mollerussa, al programa ‘Sardanes al Pla’ de Ràdio Ponent, a les múltiples ballades repartides durant tot l’any, al seu Aplec de la Sardana a finals de maig i als cursets de sardanes que s’hi organitzen cada any

 

D’altra banda, Calella ha presentat, per mitjà de la seva alcaldessa, Montserrat Candini, el projecte que pren el relleu a Barcelona. Així, alguns dels seus eixos més destacats són la voluntat d’honorar el passat gràcies a l’Aplec de Calella, que és el més antic de Catalunya, i a través dels 65 anys de l’entitat sardanista local. També ha destacat el compromís amb la cultura per mitjà de la creació d’una cobla específica amb músics d’alt nivell o l’estrena de produccions pròpies innovadores. Al mateix temps ha destacat la col•laboració amb totes les entitats locals per fer avançar el projecte i la implicació de les escoles locals per introduir la sardana a l’ensenyament. Finalment, ha avançat que el responsable del pregó serà Carles Cordón, reconegut investigador i director de la Divisió de Patologia Molecular del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York.

 

Els Premis Capital de la Sardana

Els Premis Capital de la Sardana 2014 estan dividits en Medalles al Mèrit i Premis Capital de la Sardana, amb diverses subcategories cadascun d'ells. Així, la Comissió Capital de la Sardana, integrada per la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular és l’encarregada d’atorgar els Premis Capital de la Sardana segons les categories establertes. Els criteris per concedir aquests Premis Capital Sardana tenen com a base els mèrits i els esforços desenvolupats i es consensuen entre tots els integrants d’aquest projecte. La comissió recopila, proposa i analitza les diverses propostes.

Després d’un debat i una reflexió profunda a l’hora de valorar els mèrits i les activitats de tots els proposats, la Comissió va anunciar el passat 15 de març, quan Barcelona va iniciar la seva capitalitat sardanista, la concessió a les següents persones i entitats, que s’han lliurat físicament:

 

• Medalla al Mèrit Sardanista, a Pilar Torrades i Andrés, de Vilanova de Bellpuig per la seva tasca en aquesta població impulsant la creació de colles sardanistes, com a cofundadora i presidenta de l’Agrupació Sardanista local, coautora del llibre Vint-i-cinc anys de sardanisme i també per la seva activitat en la Federació Sardanista de Catalunya i de les Comarques de Lleida, en l’ACSTLL i en el programa d’ensenyament de sardanes “Saltem i ballem”, del qual n’és la presidenta.

 

 

•  Medalla al Mèrit Musical a Jaume Cristau i Brunet, per la seva tasca en la composició de mes de 300 sardanes, a més d’obres simfòniques per a cobla, veu solista, música de cambra i havaneres; pel seu treball de docència a l’escola Menestral de Figueres, de la qual en fou el director i com a intèrpret de contrabaix en diverses formacions i en la cobla-orquestra Marina, de la qual en fou el fundador.

• Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana a Joan Clos i Plomosell, pels seus 30 anys de generosa dedicació a la dansa popular catalana i en especial per el seu mecenatge desinteressat en favor dels  esbarts infantils catalans.

 

Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats són:

 

• A la categoria Dedicació:

 

o Josep Pomés i Montagut, per la seva dedicació i constància en el món de la sardana  en gairebé  tots els seus vessants i molt especialment al gran impuls que ha donat amb el seu treball i dedicació a l’aplec de Les Roquetes de Barcelona.

o Josep Puigventós i Nicolau, pels 37 anys com a president del Foment de la Sardana de Rubí, conductor dels programes de ràdio Ara i sempre des de fa 34 anys amb 1.500 edicions i Sardanes d’autor, des del 2006 amb prop de 500 edicions.

o Narcís de Miguel i Rabasa, pel seu treball a Canet de Mar, on ha organitzat cursets i ballades va fundar colles sardanistes i l’Associació Amics de la Sardana, de la qual és president, i també com a realitzador, guionista i en diverses etapes conductor del programa Nostra Dansa durant més de 30 anys.

 

• A la categoria Continuïtat:

o Agrupació Sardanista Andorrana, Aplec de Bràfim, Aplec de Sils, Aplec de Torroella de Montgrí, cobla Baix Empordà, cobla Sitgetana, concurs de Salt i la Secció Sardanista del Centre Cultural l’Avenç, d’Esplugues de Llobregat pels seus 50 anys.

 

• A la Promoció i Difusió:

o Programa de ràdio Temps de sardanes, de ràdio Salt, conduït per Mercè Planas per haver assolit les 1.000 edicions en 30 anys.

o Programa de ràdio La Principal de Quart, de ràdio Quart, conduït per Francesc Picart per haver assolit les 1.000 edicions.

 

• A la categoria de Mitjans Audiovisuals: The New Catalan Ensemble amb Andrea Motis i Joan Chamorro, pel CD Coses que es diuen però que no es fan, en què els instruments propis de la cobla s’incorporen a la sonoritat del jazz en poemes musicats d’autors catalans.

 

• A la categoria de les Iniciatives Renovadores: L’Institut d’Estudis Catalans, pel programa d’investigació i recerca de les xeremies de la cobla, el resultat del qual ha estat la construcció i presentació en un concert de la barítona.

L'esdeveniment ha comptat també amb la presència del president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; el president de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Santi Ferrerfàbrega i el president de l'Obra del Ballet Popular, Bartomeu Duran, així com l’alcalde d’Arenys de Munt, Joan Rabasseda, 1a Capital de la Sardana. En aquest sentit, l’alcalde de Vilanova de Bellpuig, Joan Trull, també ha estat present en suport a la premiada Pilar Torrades i l’alcalde de Bràfim, Joan Josep Raventós, també hi ha assistit en recolzament a l’Aplec de la població, igualment premiat. La diputada del Parlament de Catalunya, Glòria Renom, ha assistit també a l’esdeveniment.

 

Sobre la Capital de la Sardana

 

La Capital de la Sardana és un nou projecte liderat per les tres entitats sardanistes més importants: la Federació Sardanista de Catalunya, que aplega les agrupacions sardanistes i cobles; la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que aglutina les colles de competició; i l'Obra del Ballet Popular, bressol d'entitats vinculades a la sardana i la dansa catalana. La Capital de la Sardana és el primer projecte en què aquestes grans entitats treballen plegades en el marc d'un procés de col•laboració mutu.

La intenció de la Capital de la Sardana és convertir durant any una població diferent del territori en un punt de trobada obligada no només per al món de la sardana i la dansa catalana, sinó també per a la resta de la societat. Aquest projecte vol oferir a tothom un esdeveniment nou, festiu i dinàmic vinculat a la sardana.

Aquest portal de premsa recull una tria de notícies que, per la seva rellevància, creiem especialment adients per als mitjans de comunicació en general.

Podeu utilitzar lliurement les imatges i talls de veu publicats sempre que compliu les condicions de la llicència.

En cas de dubte, podeu utilitzar el glossari o contactar amb nosaltres.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.