CERCADOR

Comença Perpinyà Capital de la Sardana 2019, primera seu fora del Principat

16/3/19 -
 • Per primera vegada a la Capital de la Sardana s’ha triat dues sardanes identificatives de l’esdeveniment

 • A l’esdeveniment institucional també s’han donat a conèixer els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2019

 • Capital de la Sardana és un projecte festiu, de debat i turisme anual per a sardanistes i no sardanistes

 • El batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ha remarcat l’alegria de rebre un títol tan prestigiós

Perpinyà, 16 de març de 2019.– Perpinyà ja és la 7a edició del projecte Capital de la Sardana amb l’esdeveniment de proclamació que s’ha celebrat avui a la Sala de les Llibertats de la capital rossellonesa. D’aquesta manera és la primera vegada que el projecte se celebra fora del Principat. Així, el batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ha indicat que senten “molta alegria per rebre aquest títol tan prestigiós que anuncia un any excepcional per a Perpinyà”, alhora que ha assumit el compromís de donar suport als ajuntaments de Catalunya per la lluita per la llibertat catalana a instàncies de l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, anterior Capital de la Sardana. De la seva banda, Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, ha expressat que comptar amb una ciutat que durant tot un any coordini i impulsi la sardana “és un encert”. 

A l’esdeveniment institucional d’inici de la capitalitat sardanista també hi ha intervingut en connexió en directe el conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, qui ha felicitat Perpinyà i ha desitjat poder tornar a terres catalanes properament. A l’esdeveniment hi ha assistit Josep Andreu, alcalde de Montblanc; Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols, propera Capital de la Sardana; Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà; Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya; Víctor Sallés, coordinador de Capital de la Sardana i René Tarrius, president del la Federació Sardanista del Rosselló, entre d’altres autoritats polítiques i personalitats del món de la sardana i la dansa catalana.

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado ha remarcat que la sardana “és transfronterera i transversal, a través de la qual tothom es relaciona i vertebra el teixit cultural català”. Alhora, ha insistit que aquesta capitalitat servirà per impulsar la candidatura internacional de Catalunya, Andorra i França perquè la sardana sigui Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

 

Pregó del vicepresident d’Omnium a Catalunya Nord

L’esdeveniment ha comptat amb el traspàs de la bandera de la capitalitat i un pregó a càrrec del vicepresident d’Omnium Cultural a Catalunya Nord, Pere Becque, qui ha destacat que “la sardana no és només un acte de ball, sinó també de ciutadania i democràcia. La rotllana sardanista és un acte col·lectiu com un acte democràtic on hi entra tothom, perquè l’objectiu no és individual sinó la capacitat col·lectiva d’anar tots al mateix pas i al mateix ritme”. En la seva intervenció també ha expressat que “la cultura catalana ha sobreviscut a través dels temps, els conflictes i la representació de la sardana”. 

 

Paral·lelament, per primera vegada la Capital de la Sardana té dues sardanes pròpies. S’han triat després d’un concurs amb la participació del Conservatori de Perpinyà i són 2019 a l’ombra del Castellet, de David Pigassou i Capvespre al Palau dels Reis de Mallorca, de René Picamal. Ambdós compositors han rebut la Medalla d’Or de la Vila de Perpinyà. 

 

Al migdia també s’ha descobert una placa commemorativa a l’Ajuntament de Perpinyà i s’ha inaugurat l’exposició ‘Sardana: entreu a la dansa’ al Castellet.

 

Premis Capital de la Sardana 2019

En aquest esdeveniment també s’han donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2019, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany, els premiats són:

 

 • Medalles al Mèrit:
  • Medalles al Mèrit:
   • Medalla al Mèrit Sardanista: Santi Ferrerfàbrega i Estradera per la seva llarga trajectòria sardanista. De jove en el món de les colles com a dansaire i després com a capdanser del Grup Catalunya Dansa, que va fundar. Va ser president de les colles Sardanistes de Barcelona i també de la Unió de Colles  Sardanistes de Catalunya. Va impartir cursets de sardanes a la Casa Catalana de Saragossa mentre hi residia i actualment és membre de l’Agrupació Sardanista Costa Brava.
   • Medalla al Mèrit Musical: Marc Timón i Barceló, per la seva aportació com a compositor de sardanes, música per a cobla, obres corals i per a orquestra, que l’han portat a compondre i estrenar nombroses obres fora del nostre país. Cal destacar també que ha escrit pràcticament tots els guions i les lletres dels seus musicals i cançons.
   • Medalla al Mèrit de la Dansa: Josep Clos i Blanco per la seva dedicació, durant més de 70 anys a l’ensenyament de les danses tradicionals, recuperant-ne la coreografia i la música i incorporant-les a les festes tradicionals i històriques locals i comarcals, gràcies a la seva direcció de l'Esbart Escalenc de Dansaires, l'Esbart la Farandola i el Grup de Danses La Farandola, del qual n'és fundador. 

 

   • Premis Capital de la Sardana:
  • A la Dedicació:
   • Ramon Julià i Massaguer, pel seu esperit de col·laboració amb tothom des de la cobla Costa Daurada, de la qual en va ser un dels fundadors, per la seva participació en el programa Al so de la tenora de Ràdio Mataró, i per posar a disposició de totes les entitats  sardanistes i cobles el seu arxiu de més de 17.000 sardanes d’una manera totalment desinteressada.
   • Jaume Pagès i Canaleta, membre de l’Agrupació Sardanista Granollers des del 1955, per la seva tasca ininterrompuda durant 35 anys al front de la revista Anella. Butlletí trimestral del sardanisme vallesà.
   • Rosa Maria Soler i Olivella, per la seva incansable activitat d’ensenyament de la sardana a persones de totes les edats i tots nivells, des d’iniciació, perfeccionament a nombroses poblacions del Tarragonès i a Reus durant 30 anys.
  • A la Continuïtat:
   • A l’Agrupació Sardanista de Juneda pels seus 75 anys.
   • a l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines pels seus 50 anys.
   • a l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu pels seus 50 anys.
   • a l’Aplec de Badalona pels seus 75 anys.
   • a l’Aplec de Primavera de Torelló pels seus 50 anys.
   • al concurs de colles de Palamós pels seus 75 anys.
   • al concurs de colles de Vilanova i la Geltrú pels seus 50 anys.
   • al concurs de colles de Lloret de Mar pels seus 50 anys.
  • A Mitjans Audiovisuals:
   • Josep Loredo i Moner, pel seu blog Fotosformacionsmusicalsdecatalunya amb cartells, carnets, programes i fotos, especialment de cobles orquestres amb moltes dades i noms dels seus components de cada temporada.
   • Ventura Pons i Sala, director de la pel·lícula Miss Dalí, en la qual es pot veure dues vegades una ballada de sardanes i en altres escenes la banda sonora també és de sardanes.
   • al disc Perfum mediterrani de la cobla Mil·lenària, fruit de la tria pedagògica amb què actua habitualment aquesta cobla per tal de no oblidar els grans autors catalans i donar suport a la creació, interpretant noves composicions de qualitat que es projecten cap al futur.
   • A la Promoció i Difusió: Jordi Prat i Coll, per l’adaptació i direcció de Jocs Florals a Canprosa, en què s’inclou la sardana És la Moreneta, cantada i ballada amb una coreografia lliure.
   • A Iniciatives Renovadores: a l’Agrupació Cultural Folklòrica Olesa Sardanista per la renovació, transversalitat i manera de tractar i difondre els nombrosos actes sardanistes que organitza.

 

   • Al Foment d’Estudis Sardanistes:
   • Ajuntament de Bellpuig per la Beca Josep M. Bernat i Colomina per a joves instrumentistes de cobla que atorga conjuntament amb l’Associació Músics per la Cobla. Aquesta beca es va convocar per primera vegada fa 25 anys per iniciativa de l’Ajuntament i de l’Associació Amics de Josep M. Bernat. 
   • Josep Maria Simón i Auberni  pel seu estudi La sardana en el currículum escolar, com fer-ho possible? que descriu la possibilitat de dur a terme un treball interdisciplinari i cooperatiu en el cicle superior d’educació primària per mitjà de l’aprenentatge de la sardana.

 

El lliurament d’aquests Premis tindrà lloc el dia 14 de desembre a Perpinyà.

 

Es pot obtenir més informació sobre la capitalitat de Perpinyà a la pàgina web www.capitaldelasardana.cat o als perfils de les xarxes socials de Facebook (https://www.facebook.com/capitaldelasardana), Twitter (@Capital_Sardana) i Instagram (https://instagram.com/capital_sardana). 

 

La capitalitat de la sardana de Perpinyà durarà tot aquest 2019 i fins al març de l’any vinent, quan Sant Feliu de Guíxols en prendrà el relleu. Les poblacions Capital de la Sardana precedents han sigut Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015), Mollerussa (2016), Figueres (2017) i Montblanc (2018).

 

Capital de la Sardana

La Capital de la Sardana és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya que és esdeveniment de referència obligada durant tot un any, un espai on conviuen la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana. També és un punt de trobada no només pel sardanisme, sinó obert a tothom a múltiples activitats que giren al voltant d’aquesta cita. En aquest sentit, compta amb una programació continuada durant tot un any, que ofereix diversos grans esdeveniments lligats al món de la sardana per fer participar el públic sardanista i no sardanista. La idea és esdevenir també en un pol d’atracció cultural, turístic i econòmic perquè sigui una excel·lent oportunitat per dinamitzar i rellançar la projecció de la seu que acull aquest magne esdeveniment.

 

La seva intenció és impactar directament sobre la societat actual, no només com una activitat sardanista per part de tots els seus registres, sinó també com un esdeveniment cultural i festiu.

 

Per això, la Capital de la Sardana té assignats uns grans esdeveniments que suposen una important mobilització dins del col·lectiu. Entre d’altres, es concreten la Presentació de la Guia Sardanista d’Aplecs i Concursos, la Festa de Cloenda del Campionat de Catalunya de les colles sardanistes, un concurs de sardana esportiva i la Trobada de Centres Cívics de la Generalitat de Catalunya.

 

Sobre la Confederació Sardanista de Catalunya

La Confederació Sardanista de Catalunya és una entitat de 3r nivell que aglutina un doble vessant: totes les federacions sardanistes territorials de Catalunya i el Nord de Catalunya i totes les organitzacions dels diversos actors sardanistes: cobles, colles i associacions.

 

La Confederació Sardanista de Catalunya és el punt culminant d’un procés per tal d’unificar totes les expressions i entitats sardanistes sota una figura que eviti duplicacions. És l’interlocutor únic per a l’administració pública per a grans temes sardanistes d’àmbit nacional i promociona, difon i defensa la sardana.

Aquest portal de premsa recull una tria de notícies que, per la seva rellevància, creiem especialment adients per als mitjans de comunicació en general.

Podeu utilitzar lliurement les imatges i talls de veu publicats sempre que compliu les condicions de la llicència.

En cas de dubte, podeu utilitzar el glossari o contactar amb nosaltres.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.