CERCADOR

Cloenda Ciutat Pubilla

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Aquesta notícia forma part de l'hemeroteca

Organyà tanca el període de Ciutat Pubilla de la Sardana

22/4/12 -

• La població bressol de la llengua catalana ha estat la 51a edició

• A Organyà s'han donat a conèixer els premis Capital de la Sardana, que han distingit, entre d'altres, a na Pilar Rahola, 8tv, l'ONCE, el Club Super3 i l'Auditori de Barcelona

El president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, ha clausurat Organyà com a 51a Ciutat Pubilla de la Sardana i ha desvetllat el nom dels guardonats amb els Premis Sardana. La finalització del concepte Ciutat Pubilla de la Sardana dóna pas a un nou projecte, el de la Capital de la Sardana, que es desvetllarà el proper dimarts, a les 19.00 h. al Palau Marc de Barcelona.

Organyà ha estat durant tot un any el centre d’atenció de la cultura tradicional i popular catalana. L'esdeveniment s'ha acabat amb una ballada de sardanes i un acte institucional en què el president de la Federació Sardanista de Catalunya ha agraït el treball realitzat i ha glosat la importància de la Ciutat Pubilla de la Sardana durant aquests 51 anys.

Tot seguit, ha donat a conèixer els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana, dividits entre Medalles i Premis:

Medalla al Mèrit Sardanista: S’ha concedit enguany a na Pilar Rahola i Martínez, de Badalona per la seva tasca de reivindicació i al·lusió a la sardana al llarg de les seves intervencions públiques i col·laboracions a mitjans de comunicació.

Medalla al Mèrit Musical: Es concedeix a en Marcel Sabaté i Reixach, de Tortellà, per la seva implicació amb el conreu i difusió de la sardana i la música de cobla, com a instrumentista de flabiol i tamborí, com a director de cobla i orquestra, com a compositor i arranjador i com a professor de flabiol i tamborí a l’ESMUC i al Conservatori de música Isaac Albèniz de Girona.

Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Per a en Josep Giménez i Pinyol, de Reus, per la tasca realitzada durant més de 50 anys en defensa de la dansa tradicional catalana.

La segona modalitat de premis està dividida en 6 categories:

La primera categoria, a la Dedicació, ha estat per a n'Alfred Abad i Gascó, de Tarragona, per la seva especial vinculació i dedicació des de fa més de 30 anys amb l’Agrupació Sardanista de Tarragona Dansa, en el camp del sardanisme de competició, així com per la incorporació al món de la composició amb més d’una vintena de sardanes i altres arranjaments musicals per a cobla.

Una altra categoria, a la Continuïtat. Aquesta distinció s’ha atorgat a 8 entitats diferents pel seu llarg recorregut en l’organització d’esdeveniments. En concret, s’atorga aquesta distinció als concursos de colles sardanistes de Balaguer, Cervera, Reus i Ripoll, pels seus 50 anys; als Aplecs de sardanes de  La Bisbal d’Empordà, d’Olot i Sabadell, per la seva 50a edició i, finalment, a l’Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró, també pels seus 50 anys.

La tercera categoria, dedicada als Mitjans Audiovisuals, ha estat concedida a ZEBA produccions, i a Amunt Produccions per l’edició i difusió del documental 'La sardana, dansa nacional de Catalunya?', estrenat a la Fira de Manresa i que veurà a través del canal 33 de Televisió de Catalunya avui 23 d'abril. També es concedeix  a 8TV, per la promoció que fa de la sardana i la música de cobla amb l'emissió cada matí de l’espai 8 de 8.

El guardó referent a la categoria dedicada a la Promoció i Difusió recau al Club Súper 3, per la promoció de la sardana a les darreres edicions de la Festa dels Súpers, amb exhibicions de colles alevines i infantils d’arreu de Catalunya i els tallers d’ensenyament de sardanes que s'hi desenvolupen; també s’atorga a la ONCE, per l'edició del disc Onze sardanes per a l'ONCE i el seu concert de presentació, i pels tallers i cursos de sardanes que imparteix per a invidents sota el mestratge d’en Jordi Fort.

La categoria de les Iniciatives Renovadores premia enguany a l’Auditori de Barcelona, per la programació de la primera Temporada  de Música per a Cobla, amb la cobla Sant Jordi com a protagonista, col·laborant amb artistes d’altres camps de la música.

Finalment, la modalitat d'Estudis i Foment de l’estudi és pel recull educatiu Picacurts, que presenta diversos jocs i recursos per educar amb i en la sardana, editat per la Universitat de Lleida, segons un projecte del Grup Sardanista Montserrat d’aquella localitat.

El lliurament dels premis es farà efectiu la propera tardor, a Barcelona.

L'esdeveniment també ha comptat amb la presència de l'alcalde d'Organyà, Antoni Fiol; el diputat de la Diputació de Lleida, Antoni Navinés; el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro; el president de l'Obra del Ballet Popular, Bartomeu Duran; el president de la Federació Sardanista de les Comarques Lleidetanes, Josep Maria Roset i la presidenta de l'Agrupació Sardanista d'Organyà, Elena Belmonte.


Sobre la Federació Sardanista de Catalunya
La Federació Sardanista de Catalunya té com a tasca aplegar, donar suport, assessorar, coordinar i defensar totes les entitats i manifestacions sardanistes dels Països Catalans, des de cobles i colles de sardanes, passant per tot tipus d’associacions i personalitats jurídiques lligades a aquesta expressió de la cultura catalana.

Està governada per una Junta Directiva que integra representants territorials de tot l’àmbit dels Països Catalans, incloent-hi la Catalunya Nord. Cada membre de la Junta s’encarrega d’una tasca determinada, de manera que las diverses àrees de gestió queden distribuïdes per tal d’assegurar al màxim l’eficiència i la repercussió en el món sardanista.

Aquest portal de premsa recull una tria de notícies que, per la seva rellevància, creiem especialment adients per als mitjans de comunicació en general.

Podeu utilitzar lliurement les imatges i talls de veu publicats sempre que compliu les condicions de la llicència.

En cas de dubte, podeu utilitzar el glossari o contactar amb nosaltres.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.