CERCADOR

D'esquerra a dreta: Lluís Puig (Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana), Joaquim Rucabado (FSC), Sa

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Premiats i autoritats

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Víctor Sallés, Núria de Gispert, Ferran Mascarell

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Lliurament dels Premis Capital de la Sardana i anunci de Barcelona 2014, Capital de la Sardana

17/11/12 -
• Entre els guardonats hi ha na Pilar Rahola, el Club Súper 3 o l'Auditori de Barcelona

• A l'esdeveniment s'ha anunciat oficialment que Barcelona serà la Capital de la Sardana 2014 en el marc dels 300 anys de la derrota de 1714

• És el fruit del treball conjunt de les 3 entitats sardanistes més importants de Catalunya
Aquest divendres, 16 de novembre, a les 20.00 h., a l'Auditori de l'ONCE (Gran Via de les Corts Catalanes, 400), s'han lliurat la primera edició dels Premis Capital de la Sardana, vinculats al nou projecte Capital de la Sardana. A aquest esdeveniment s'ha presentat el projecte d'Arenys de Munt com a primera Capital de la Sardana de la història i s'ha anunciat oficialment que Barcelona serà la Capital de la Sardana 2014, emmarcada en els actes dels 300 anys de la derrota de 1714. 

L'esdeveniment ha estat presidit per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; i ha comptat amb la presència del cinquè Tinent d’Alcalde i regidor de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; el cap de Cultura Popular de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Francesc Fabregat; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés; l'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis; el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; el president de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Santi Ferrerfàbrega i el president de l'Obra del Ballet Popular, Bartomeu Duran.

Reconeixement per la tasca realitzada
Els Premis Capital de la Sardana volen reconèixer la feina de persones i entitats que han treballat en favor de la sardana i la dansa catalana. Hi ha 2 categories diferents: les Medalles al Mèrit i els Premis Capital de la Sardana.

Així, els guardonats amb Medalla han estat:

Mèrit Sardanista: Pilar Rahola i Martínez, de Badalona per la seva tasca de reivindicació i al·lusió a la sardana al llarg de les seves intervencions públiques i col·laboracions a mitjans de comunicació.

Mèrit Musical: Marcel Sabaté i Reixach, de Tortellà, per la seva implicació en el conreu i difusió de la sardana i la música de cobla, com a instrumentista de flabiol i tamborí, com a director de cobla i orquestra, com a compositor i arranjador i com a professor a l’ESMUC i al Conservatori de música Isaac Albéniz de Girona.

Mèrit de la Dansa Catalana: Josep Giménez i Pinyol, de Reus, per la tasca realitzada durant més de 50 anys en defensa de la dansa tradicional catalana.

Pel que fa als Premis Capital de la Sardana: 

A la dedicació: Alfred Abad i Gascó, de Tarragona, per la seva especial vinculació i dedicació des de fa més de 30 anys amb l’Agrupació Sardanista  Tarragona Dansa, en el camp del sardanisme de competició, així com per la incorporació al món de la composició amb més d’una vintena de sardanes i altres arranjaments musicals per a cobla.

A la continuïtat: Aquesta distinció s’ha atorgat a 8 entitats diferents pel seu llarg recorregut en l’organització d’esdeveniments. En concret, s’atorga aquesta distinció als concursos de colles sardanistes de Balaguer, Cervera, Reus i Ripoll, pels seus 50 anys; als Aplecs de sardanes de  La Bisbal d’Empordà, d’Olot i Sabadell, per la seva 50a edició i, finalment, a l’Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró, també pels seus 50 anys.

Als mitjans audiovisuals: Ha estat concedida a ZEBA produccions, i a Amunt Produccions per l’edició i difusió del documental La sardana, dansa nacional de Catalunya?, estrenat a la Fira de Manresa i que es va veure a través del canal 33 de Televisió de Catalunya el proppassat 23 d'abril. També es concedeix a 8TV, per la promoció que fa de la sardana i la música de cobla amb l'emissió cada matí de l’espai 8 de 8.

A la promoció i difusió: Recau al Club Súper 3, per la promoció de la sardana a les darreres edicions de la Festa dels Súpers, amb exhibicions de colles alevines i infantils d’arreu de Catalunya i els tallers d’ensenyament de sardanes que s'hi desenvolupen; també s’atorga a la ONCE, per l'edició del disc Onze sardanes per a l'ONCE i el seu concert de presentació, i pels tallers i cursos de sardanes que imparteix per a invidents sota el mestratge d’en Jordi Fort.
A les iniciatives renovadores: Premia enguany a l’Auditori de Barcelona, per la programació de la primera Temporada  de Música per a Cobla, amb la cobla Sant Jordi com a protagonista, col·laborant amb artistes d’altres camps de la música.

A estudis i foment de l’estudi: Pel recull educatiu Picacurts, que presenta diversos jocs i recursos per educar amb i en la sardana, editat per la Universitat de Lleida, segons un projecte del Grup Sardanista Montserrat d’aquella localitat. 

El projecte Capital de la Sardana
Capital de la Sardana és un nou projecte liderat per les 3 entitats sardanistes més importants: la Federació Sardanista de Catalunya, que aplega les agrupacions sardanistes i cobles; la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que aglutina les colles de competició; i l'Obra del Ballet Popular, bressol d'entitats vinculades a la sardana i la dansa catalana. 

La intenció de la Capital de la Sardana és convertir durant una any una població diferent del territori en un punt de trobada obligada no només pel món de la sardana i la dansa catalana, sinó també per a la resta de la societat. Aquest projecte vol oferir a tothom un esdeveniment nou, festiu i dinàmic vinculat a la sardana.

L’esdeveniment ha comptat també amb un concert de música per a cobla a càrrec de la cobla Bisbal Jove. 

Aquest portal de premsa recull una tria de notícies que, per la seva rellevància, creiem especialment adients per als mitjans de comunicació en general.

Podeu utilitzar lliurement les imatges i talls de veu publicats sempre que compliu les condicions de la llicència.

En cas de dubte, podeu utilitzar el glossari o contactar amb nosaltres.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.