CERCADOR

Mor Joaquim Soms, el compositor de sardanes més gran, amb 98 anys

28/12/12 - La seva sardana 'Catalans a l'Alcàrria' es va convertir en un himne pels combatents catalans durant la Guerra Civil a l'Alcàrria
Avui ha mort a Pineda de Mar el compositor Joaquim Soms, de 98 anys, l'autor més gran que hi havia.  

Nascut a el 14 de maig de 1914 a Pineda de Mar, va estudiar harmonia i composició de petit i d'adolescent ja dirigia el Cor Infantil de l'Agrupació Teatral Pinedenca. La Guerra Civil el va portar a files amb la 33 divisió del IV Cos d'Exèrcit, destinat a l’Alcàrria (Guadalajara). Allà hi va formar una banda de música i posteriorment una cobla. D’aquesta manera va composar la sardana ‘Catalans a l’Alcàrria’, amb lletra de Lluís Millan, que es va convertir en un himne i un al·licient pels combatents catalans destinats a aquella regió. Un cop acabada la guerra aquesta peça li va comportar més d’un any de presó.

Algunes de les seves altres sardanes més conegudes són ‘Tona de Llavaneres’, ‘Aires tossencs’, ‘A l’ombra del campanar’ o ‘Monestir de Breda’. A més a més, va obtenir diversos premis i reconeixements a certàmens musicals de composició de sardanes, com el 1r premi del concurs de Roses de 1982 amb ‘Cant a Roses’; el 2n premi del concurs de Roses de 1983 amb ‘Bells records de Roses’; el 2n accèssit de La Sardana de l’Any 1984 amb ‘Joan, Joaquim i Josep’; finalista a La Sardana de l’Any 1985 amb ‘Paisatges olotins’; finalista al concurs Cantem Sardanes 1992 amb ‘Catalans’ i 1r accèssit a La Sardana de l’Any 2009 amb ‘Natura, mar i muntanya’. També va rebre el Premi Sardana a la Popularitat del 2007.

L’enterrament serà diumenge, 30 de desembre, a les 13:00 h. a l’Església de Pineda de Mar. Mentrestant la vetlla és al tanatori de Calella.

Podeu veure un vídeo explicatiu sobre la seva vida i l’obra ‘Catalans a l’Alcàrria’ al següent enllaç editat pel Foro por la Memoria de Guadalajara: http://www.youtube.com/watch?v=lhOK607OYfQ

Aquest portal de premsa recull una tria de notícies que, per la seva rellevància, creiem especialment adients per als mitjans de comunicació en general.

Podeu utilitzar lliurement les imatges i talls de veu publicats sempre que compliu les condicions de la llicència.

En cas de dubte, podeu utilitzar el glossari o contactar amb nosaltres.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.