CERCADOR

Descoberta placa

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Placa

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Víctor Sallés, Joaquim Rucabado, Josep Manel Ximenis, Santi Ferrerfàbrega i Bartomeu Duran

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Sardana aèria

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Aèria església

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Arenys de Munt inicia la 1a Capital de la Sardana amb l'espectacularitat de la sardana aèria

16/3/13 -

• A l'esdeveniment s'han anunciat els guardonats amb els Premis Capital de la Sardana 2013


 

• El projecte Capital de la Sardana és el fruit del treball conjunt de les 3 entitats sardanistes més importants de Catalunya

 

• També s'ha estrenat la sardana L'estelada d'Antoni Mas, composta per a la població en motiu de la capitalitat

Aquest dissabte, 16 de març, a les 13.00 h., a l'Ajuntament d'Arenys de Munt, ha estat la seu de la proclamació oficial d'Arenys de Munt com a 1a Capital de la Sardana. L'esdeveniment inaugural ha seguit a la Plaça de l'Església a partir de les 13.30 h., amb la presentació de la sardana 'L'estelada' d'Antoni Mas. A més a més, també s'hi han donat a conèixer els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2013, uns guardons que volen reconèixer la tasca de persones, entitats i institucions en favor de la sardana i la dansa catalana.

A les 20:00 h. la Plaça de l'Església ha estat l'escenari de l'espectacle inaugural 'Sardana universal' en què, entre d'altres elements, s'ha pogut veure per primera vegada a Catalunya, la performance d’una sardana aèria, ballada per 12 joves dansaires de la colla sardanista Xàldiga de Barcelona, a 30 metres d'alçada. Aquest espectacle el van estrenar el passat mes d’agost a Budapest en el marc del 25è Aplec Internacional

També s'ha estrenat la sardana L'estelada d'Antoni Mas, composta per a la població en motiu de la capitalitat. S'ha pogut escoltar la seva versió sense lletra durant la ballada del matí i la seva versió cantada, per mitjà de la soprano Elena Martinell, sota la direcció del mestre Francesc Cassú i la cobla La Principal de la Bisbal.

Premis Capital de la Sardana 2013

Els Premis Capital de la Sardana 2013, que es lliuraran a Arenys de Munt el proper 9 de novembre, estan formats per dividits en Medalles al Mèrit i Premis Capital de la Sardana, amb diverses subcategories cadascun d'ells. Així, la comissió Capital de la sardana, integrada per la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular és l’encarregada d’atorgar els Premis Capital de la Sardana segons unes categories establertes. Els criteris per concedir aquests Premis Capital Sardana tenen com a base els mèrits i els esforços desenvolupats, i que es  consensuen entre tots els integrants d’aquest projecte. La comissió recopila, proposa i analitza les diverses propostes.

Després d’un debat i una reflexió profunda a l’hora de valorar els mèrits i les activitats de tots els proposats, la Comissió ha decidit atorgar aquest 2013 en les seves dues modalitats Medalles i Premis Capital de la sardana a les següents persones i entitats:

• Medalla al Mèrit Sardanista, a Jordi Fort i Font, de Cornellà de Llobregat, per la seva tasca en favor de la sardana com a membre del Foment de la Sardana de Cornellà, fundador i directiu dels Amics de la Sardana de Cornellà, creador i conductor durant més de 25 anys del programa Nostra Dansa a Ràdio Cornellà i el seu treball d’ensenyament de sardanes als socis de l’ONCE,

• Medalla al Mèrit Musical, a Francesc Cassú i Jordi, de Girona, per la seva aportació a la música per a cobla com a director de la Principal de La Bisbal, com a compositor de nombroses sardanes i obres per a cobla i per a d’altres formacions i per la tasca pedagògica desenvolupada des del Departament de Música Tradicional del Conservatori de Girona.

• Medalla el Mèrit de la Dansa Catalana, a Maria Rosa Alonso i Solanes, de Barcelona, per la seva tasca a l’Esbart Català de Dansaires com a dansaire i en càrrecs directius, per la seva activitat divulgadora en àmbits diversos de la dansa catalana i també com a compositora de sardanes,
 

Pel que fa als Premis Capital de la Sardana, els guardonats són:

• a la categoria Dedicació, Antonieta Tella, d’Agramunt, per la seva activitat durant més de 40 anys com a dansaire i creadora de noves colles, per la seva tasca a la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, en els cursos del Pla Saltem i Ballem i com a impulsora del programa de sardanes 'Introit' a ràdio Sió Agramunt.

• a la categoria Continuïtat, la cobla La Principal de la Bisbal pels seus 125 anys;  la cobla La Selvatana, pels seus 100 anys; l’Agrupació sardanista ASERT, de Terrassa, pels seus 50 anys; i la colla Sol Ixent, de Vilanova de Bellpuig, pels seus 50 anys.

• a la categoria de Mitjans Audiovisuals, http://www.naciodigital.cat/laflama, del Grup Nació Digital, per convertir-se en un mitjà d’informació sardanista i de la cultura tradicional catalana que permet integrar les activitats tradicionals destacades dins del corpus informatiu diari, així com per estimular el debat sobre aquestes expressions culturals per mitjà dels bitllets d’opinió dels seus col·laboradors.

• a la categoria de Promoció i Difusió, Berta Bachs, de Sabadell, pel seu projecte de disseny i comercialització de la baralla de cartes catalanes, en què un dels seus colls és la sardana. Es premia també el grup de música Macedònia, pel seu senzill ‘Ballen’, de temàtica sardanista, que permet fer arribar als joves el món de la sardana i les colles de competició.

• a la categoria d’Iniciatives Renovadores, Eva Martínez i Carrasco, de Vilassar de Dalt, pel projecte SardaTIC, una iniciativa que vol donar a conèixer la sardana i la cobla als alumnes d’Educació Primària a través de les noves tecnologies i la interacció mútua. Igualment, es premia el projecte Revesses.cat, per aprofitar també les noves tecnologies per organitzar un curs d’ensenyament de sardanes revesses telemàticament i l’organització del I Campionat Virtual de Sardanes Revesses, amb la intenció de difondre aquesta peculiar modalitat sardanista, especialment entre els joves.
 

Sobre la Capital de la Sardana

La Capital de la Sardana és un nou projecte liderat per les 3 entitats sardanistes més importants: la Federació Sardanista de Catalunya, que aplega les agrupacions sardanistes i cobles; la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que aglutina les colles de competició; i l'Obra del Ballet Popular, bressol d'entitats vinculades a la sardana i la dansa catalana. La Capital de la Sardana és el primer projecte en què aquestes grans entitats treballen plegades en el marc d'un procés de col·laboració mutu.

La intenció de la Capital de la Sardana és convertir durant any una població diferent del territori en un punt de trobada obligada no només pel món de la sardana i la dansa catalana, sinó també per a la resta de la societat. Aquest projecte vol oferir a tothom un esdeveniment nou, festiu i dinàmic vinculat a la sardana.

L'esdeveniment ha comptat amb la presència de l'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis; el delegat del Govern a Barcelona, Fernando Brea; la diputada adjunta de cultura, Mireia Hernández;€ el director de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig; el màxim responsable del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés; el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; el president de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Santi Ferrerfàbrega i el president de l'Obra del Ballet Popular, Bartomeu Duran.

Aquest portal de premsa recull una tria de notícies que, per la seva rellevància, creiem especialment adients per als mitjans de comunicació en general.

Podeu utilitzar lliurement les imatges i talls de veu publicats sempre que compliu les condicions de la llicència.

En cas de dubte, podeu utilitzar el glossari o contactar amb nosaltres.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.