CERCADOR

Pare Jordi Paulí

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Marc Timón

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Colla Tarragona Dansa

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Punts Lliures Tarragona Dansa

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Actuants

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

talls de veu

L'Aplec de Cubelles
Descarregar arxiu mp3

Després del silenci
Descarregar arxiu mp3

‘L’Aplec de Cubelles’ de Jordi Paulí i ‘Després del silenci’, de Marc Timón guanyen els premis Sardana de l’Any 2012

11/5/13 -
• ‘Sant Pol, quina hora és?’ de Jordi León i ‘Els cingles de Sant Roc’ de Joan Vila i Safont, accèssits

• ‘Després del silenci’ és una sardana dedicada al desaparegut ciclista Xavi Tondo, i a la seva família

• El Teatre Tarragona, de Tarragona, ha acollit també l'estrena de l’espectacle de Quico el Célio, el noi i el mut de Ferreries

La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2012 ha guardonat, amb els vots directes del públic que ha omplert el Teatre Tarragona, de Tarragona, la sardana ‘L’Aplec de Cubelles’ del compositor Jordi Paulí com a Premi Popular. La sardana ‘Després del silenci’, de Marc Timón ha obtingut el Premi de la Crítica. Aquest premi l’han designat 6 músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Xavier Pagès, Jesús Ventura, Jordi Molina, Francesc Gregori, Carles Raya i Jordi Paulí. L'accèssit del Premi Popular ha estat per a 'Sant Pol, quina hora és?' del mestre Jordi León i l’accèssit del premi de la Crítica ha recaigut en la sardana ‘Els cingles de Sant Roc’ de Joan Vila i Safont.

La sardana ‘L’Aplec de Cubelles’ està dedicada a la trobada sardanista que se celebra cada any a aquesta població costanera del Garraf. L’Aplec s’organitza pels volts de Sant Joan i enguany té data fixada pel dia 22 de juny. Curiosament, aquesta sardana ja es pot trobar en disc gràcies a la primera edició discogràfica de la cobla Maricel, dedicat íntegrament a aquest compositor. El Jordi Paulí ja va guanyar l’any passat el Premi de la Crítica amb ‘Sardanes a l’ONCE’.

Pel que fa a ‘Després del silenci’, de Marc Timón, és una peça dedicada “a Xavi Tondo, in memoriam, i a tota la seva família, en especial al seu pare, Ramon Tondo, un gran sardanista i un bon amic”.

L'esdeveniment ha ofert una primera part en què les cobles La Principal del Llobregat i Reus Jove han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s'han triat segons les votacions dels oients de les més de 30 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs: www.lsda.cat. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.

La segona part ha comptat amb l'estrena del nou espectacle ‘La jota + bella’, amb la participació de Quico el Célio, el mut i el noi de Ferreries, acompanyats de la cobla Reus Jove i l’esbart Reus Dansa, sota la direcció musical de Jesús Ventura. A més a més, la colla Tarragona Dansa ha fet una exhibició amb una sardana de punts lliures amb la sardana ‘Escalenca’.

Aquesta Final ha tingut una assistència de 700 persones, la capacitat total de la sala, el que demostra que el concurs de la Sardana de l’Any aixeca una important expectació i entusiasme dins del món del sardanisme, el que incentiva els músics a composar noves peces, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins de la societat cultural catalana. A més a més, la peça guanyadora i el seu autor passen a ser objecte d’una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos.

Han lliurat els guardons als guanyadors la consellera de Cultura, Patrimoni i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo; el director de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig i el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado.

Aquest portal de premsa recull una tria de notícies que, per la seva rellevància, creiem especialment adients per als mitjans de comunicació en general.

Podeu utilitzar lliurement les imatges i talls de veu publicats sempre que compliu les condicions de la llicència.

En cas de dubte, podeu utilitzar el glossari o contactar amb nosaltres.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.