CERCADOR

La Via Catalana comptarà amb un sector sardanista de 2000 persones

5/9/13 -

•El fet que simultàniament durant la Diada se celebrin una vuitantena activitats sardanistes arreu del territori posa de manifesta la gran massa social que hi ha al món de la sardana

•També s'estrenarà una peça composada expressament: 'La cadena humana', de Jordi Paulí

Aquest proper 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, el sardanisme estarà present a la Via Catalana per la Independència amb la Via Sardanista. En concret, serà als trams compresos entre els números 571 i 574, una recta a prop de Caldes, a la sortida de l'Eix Transversal. Seran per tant 2 quilòmetres plens de sardanistes que lluiran al seu davant unes lletres de gran format on s’hi llegirà “Sardanes for the independence”.

Aquest missatge ha de servir per cridar l’atenció sobre el volum de persones congregades vinculades a la sardana, que seran, aproximadament, 2.000 persones. Si es té en compte que per a la Diada hi ha més de 80 actes sardanistes anunciats arreu del país, es pot xifrar en més de 10.000 les persones vinculades al món de la sardana. Això dóna idea de la gran massa social que té el sardanisme i la seva capacitat d'impacte econòmic i social. Però la seva dispersió en dificulta la presència unitària al sector sardanista.

Estrena d'una sardana

Durant el matí, s'estrenarà a la ballada de Caldes de Malavella la sardana 'La cadena humana' del músic, compositor, saxofonista i tenora Jordi Paulí (Badalona, 1969). Aquesta peça està composada expressament per a aquesta manifestació i, previsiblement, es podrà escoltar arreu a través de mitjans de comunicació. Segons el seu autor "és una sardana dedicada a aquest esdeveniment que és una única: als curts hi ha petits temes musicals que recorden sardanes emblemàtiques que són autèntics himnes catalans, mentre que el cant dels llargs és una composició més meva. A més a més, vol ser una sardana optimista perquè és el que cal i per demostrar que el procés anirà bé".

El punt de trobada pels sardanistes serà el tram 571, on hi haurà un punt d’informació i un petit servei de bar, que oferirà només begudes (no menjar). També hi haurà servei de lavabos portàtils.

A més a més, hi haurà espai d’aparcament habilitat tant per als cotxes particulars com per als autocars. En aquest sentit, vindran fins a 11 autobusos farcits de sardanistes d’arreu del territori. Alguns d’aquests autocars s’està estudiant que facin de llançadora per transportar sardanistes de la vila de Caldes un cop acabi una ballada matinal que hi tenen prevista.

D’altra banda, cal recordar que les carreteres quedaran tallades a partir de les 15:00 h., de manera que es recomana arribar amb antelació a aquesta hora al tram assignat. Aquest tall de vies cal que també el tinguin presents les cobles que tenen actuacions previstes a la tarda, ja que la mobilitat per segons quins indrets pot ser molt complicada i pot dificultar arribar a les ballades o concerts.

Per amenitzar l’espera l’emissora municipal emetrà un programa sardanista de llarga durada. Se’n podrà captar la senyal amb les ràdios portàtils que cada sardanista pugui portar. El seu dial és el 107.9 de la FM.

La Federació Sardanista de Catalunya organitza conjuntament amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) aquests trams i ha de servir per donar visibilitat al col·lectiu sardanista i el seu compromís en favor de la llibertat de Catalunya. De fet, el passat 13 d'abril, l’Assemblea de la Federació Sardanista de Catalunya va aprovar per unanimitat adherir-se tant a la proposta d’adhesió a la sectorial de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Sardanes per la independència com a la proposta de declaració a favor del dret a decidir. Les entitats sardanistes assistents d’arreu del territori de Catalunya van acordar donar suport a ambdues propostes en tractar-se del sentir generalitzat i suposa una expressió del compromís vers la cultura i la tradició catalana.

Sobre la Federació Sardanista de Catalunya

La Federació Sardanista de Catalunya és l’estament nacional que aplega les entitats, seccions i associacions sardanistes de Catalunya, Andorra i el Rosselló. De fet, és la segona federació cultural del tercer sector de Catalunya en nombre d’associacions adherides, segons les dades publicades al número 430 (edició del mes de novembre de 2008) dels Fulls de la Cultura i Comunicació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. En concret, la Federació Sardanista de Catalunya compta amb 349 associacions adherides, el que la situa en el segon lloc entre les 28 federacions culturals recollides, just per darrere de la Federació Catalana d’Entitats Corals (421 adherits).

Des del primer dia, la funció de la Federació Sardanista de Catalunya ha estat la d’aplegar, donar suport, assessorar, coordinar i defensar totes les entitats i manifestacions sardanistes de Catalunya, Andorra i el Rosselló des de cobles i colles de sardanes, passant per tot tipus d’associacions i personalitats jurídiques lligades a aquesta expressió de la cultura catalana.

L’actuació de la Federació s’estén per tot el territori de Catalunya, Andorra i el Rosselló, ja que des de l’any 2000 la Federació Sardanista del Rosselló està associada a la Federació Sardanista de Catalunya. També Andorra està inclosa en l’àmbit d’actuació de la Federació, ja que les entitats sardanistes del principat també hi estan associades.

Aquest portal de premsa recull una tria de notícies que, per la seva rellevància, creiem especialment adients per als mitjans de comunicació en general.

Podeu utilitzar lliurement les imatges i talls de veu publicats sempre que compliu les condicions de la llicència.

En cas de dubte, podeu utilitzar el glossari o contactar amb nosaltres.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.