CERCADOR

Actuació Macedònia

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Premi NacioDigitalLaFlama

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Lliurament dels Premis Capital de la Sardana i anunci de Calella 2015, Capital de la Sardana

9/11/13 -
• Entre els guardonats hi ha Jordi Fort, qui ensenya a ballar sardanes a afiliats de l’ONCE, la Principal de la Bisbal pels seus 125 anys i el grup Macedònia amb la seva cançó sardanista ‘Ballen’


• A l'esdeveniment s'ha presentat part del programa de Barcelona Capital de la Sardana 2014 en el marc dels 300 anys de la derrota de 1714
Avui al vespre la Sala Municipal d'Arenys de Munt ha acollit el lliurament oficial dels Premis Capital de la Sardana 2013 i s’ha donat a conèixer la seu de l’edició del 2015: Calella. Paral·lelament, el regidor de la Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha explicat les principals línies de la ciutat comtal com a Capital de la Sardana 2014, en el marc del tricentenari. En aquest sentit, ha remarcat que al 2014 s’esdevindran moltes activitats, dins d’un programa molt inclusiu, on s’encaixarà la capitalitat d ela sardana.

Els Premis Capital de la Sardana suposen un reconeixement per a aquelles persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana. Els guardonats d’enguany són:

* Categoria Medalles al Mèrit:
• Medalla al Mèrit Sardanista: Jordi Fort i Font, de Cornellà de Llobregat, per la seva tasca en favor de la sardana com a membre del Foment de la Sardana de Cornellà, fundador i directiu dels Amics de la Sardana de Cornellà, creador i conductor durant més de 30 anys del programa Nostra Dansa a Ràdio Cornellà i el seu treball d’ensenyament de sardanes als afiliats a l’ONCE.

• Medalla al Mèrit Musical: Francesc Cassú i Jordi, de Girona, per la seva aportació a la música per a cobla com a director de la Principal de La Bisbal, com a compositor de nombroses sardanes i obres per a cobla i per a d’altres formacions i per la tasca pedagògica desenvolupada des del Departament de Música Tradicional del Conservatori de Girona.

• Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Maria Rosa Alonso i Solanes, de Barcelona, per la seva tasca a l’Esbart Català de Dansaires com a dansaire i en càrrecs directius, per la seva activitat divulgadora en àmbits diversos de la dansa catalana i també com a compositora de sardanes.


* Categoria Premis Capital de la Sardana:
• A la Dedicació: Antonieta Tella, d’Agramunt, per la seva activitat durant més de 40 anys com a dansaire i creadora de noves colles,  per la seva tasca en la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, en els cursos del Pla Saltem i Ballem i com a impulsora del programa de sardanes  Introit a ràdio Sió Agramunt.  

• A la Continuïtat: A 3 entitats diferents pel seu llarg recorregut històric
- Cobla La Principal de la Bisbal pels seus 125 anys.
- Cobla La Selvatana, pels seus 100 anys.
- Agrupació sardanista ASERT, de Terrassa, pels seus 50 anys.
- Colla Sol Ixent, de Vilanova de Bellpuig, pels seus 50 anys.

• Als Mitjans audiovisuals: Nació La Flama.cat, del Grup Nació Digital, per convertir-se en un mitjà d’informació sardanista i de la cultura tradicional catalana que permet integrar les activitats tradicionals destacades dins del corpus informatiu diari, així com per estimular el debat sobre aquestes expressions culturals per mitjà dels bitllets d’opinió dels seus col·laboradors.

• A la Promoció i difusió:
- Berta Bachs, de Sabadell, pel seu projecte de disseny i comercialització de la baralla de cartes catalanes, en què un dels seus colls és la sardana. 
- El grup de música Macedònia, pel seu senzill ‘Ballen’, de temàtica sardanista, que permet fer arribar als joves el món de la sardana i les colles de competició.

• A les Iniciatives renovadores:
- Eva Martínez i Carrasco, de Vilassar de Dalt, pel projecte SardaTIC, una iniciativa que vol donar a conèixer la sardana i la cobla als alumnes d’Educació Primària a través de les noves tecnologies i la interacció mútua. 
- El projecte Revesses.cat, per aprofitar també les noves tecnologies per organitzar un curs d’ensenyament de sardanes revesses telemàticament i l’organització del I Campionat Virtual de Sardanes Revesses, amb la intenció de difondre aquesta peculiar modalitat sardanista, especialment entre els joves.

La comissió Capital de la sardana, integrada per la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular és l’encarregada d’atorgar-los. Els criteris per concedir aquests Premis Capital Sardana tenen com a base els mèrits i els esforços desenvolupats, i es consensuen entre tots els integrants d’aquest projecte: les 3 entitats sardanistes més importants, encarnades en la Federació Sardanista de Catalunya, que aplega les agrupacions sardanistes i cobles; la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que aglutina les colles de competició; i l'Obra del Ballet Popular, bressol d'entitats vinculades a la sardana i la dansa catalana. La comissió recopila, proposa i analitza les diverses propostes cada any fins acordar els premiats.

El grup Macedònia ha actuat en rebre el seu premi amb la seva peça ‘Ballen’. Al final de l’esdeveniment també s’ha gaudit d’un concert de cobla a càrrec de la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. 

Barcelona, seu del 2014
El lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2013 s’ha celebrat a Arenys de Munt com a 1a Capital de la Sardana. Així, a partir d’ara, cada població que sigui escollida com a tal, acollirà aquest esdeveniment institucional. Per tant, a la tardor del proper 2014 el lliurament se celebrarà a Barcelona.

L'esdeveniment ha comptat amb la presència del coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés; l'alcalde d'Arenys de Munt, Joan Rabasseda; el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; el president de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Santi Ferrerfàbrega i el president de l'Obra del Ballet Popular, Bartomeu Duran.

Sobre la Capital de la Sardana
La Capital de la Sardana és un nou projecte liderat per les 3 entitats sardanistes més importants: la Federació Sardanista de Catalunya, que aplega les agrupacions sardanistes i cobles; la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que aglutina les colles de competició; i l'Obra del Ballet Popular, bressol d'entitats vinculades a la sardana i la dansa catalana. La Capital de la Sardana és el primer projecte en què aquestes grans entitats treballen plegades en el marc d'un procés de col·laboració mutu.

La intenció de la Capital de la Sardana és convertir durant any una població diferent del territori en un punt de trobada obligada no només pel món de la sardana i la dansa catalana, sinó també per a la resta de la societat. Aquest projecte vol oferir a tothom un esdeveniment nou, festiu i dinàmic vinculat a la sardana.

Aquest portal de premsa recull una tria de notícies que, per la seva rellevància, creiem especialment adients per als mitjans de comunicació en general.

Podeu utilitzar lliurement les imatges i talls de veu publicats sempre que compliu les condicions de la llicència.

En cas de dubte, podeu utilitzar el glossari o contactar amb nosaltres.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.