CERCADOR

Cobla per la Independència

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Foc Catedral

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Sardanes

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Catedral

Cliqueu sobre la imatge per ampliar.
També podeu descarregar la imatge.

Barcelona 2014 comença com a Capital de la Sardana amb un espectacle multitudinari a la Catedral

8/3/14 -
· A l'esdeveniment s'han anunciat els guardonats amb els Premis Capital de la Sardana 2014

· El projecte Capital de la Sardana és el fruit del treball conjunt de les tres entitats sardanistes més importants de Catalunya

Aquest dissabte, 8 de març, a les 11.30 h., el Fossar de les Moreres ha acollit la proclamació oficial de Barcelona com a Capital de la Sardana 2014 i n’ha rebut la bandera l’alcalde Xavier Trias, de mans de l’alcalde de la Capital precedent, Arenys de Munt. L'esdeveniment institucional s’ha clos amb una intervenció del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, i de l'alcalde, Xavier Trias.

L’esdeveniment ha seguit amb una ballada de sardanes a la Placeta de Montcada en què s’ha estrenat la sardana de la capitalitat, ‘Barcelona 2014’, del compositor Jesús Ventura. La part musical ha anat a càrrec de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Durant aquesta ballada s’han donat a conèixer els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2013, uns guardons que volen reconèixer la tasca de persones, entitats i institucions en favor de la sardana i la dansa catalana. 

A partir de les 17:00 h. el Pla de la Catedral ha acollit una doble proposta per acostar la cobla i la sardana als més menuts. Primer hi ha hagut l’actuació de la cobla de Jaume Barri i la Cobla Xica, amb un conjunt de cançons, danses i contes amb l'objectiu d'engrescar-los, acostar-los a la dansa catalana i oferir-los l’oportunitat de relacionar-se i interactuar amb els altres. La Cobla Xica és una formació de 5 instruments que vol fer arribar el so de la cobla als més menuts. També acompanya a la guitarra en Jaume Barri per atorgar-li una fusió musical pel públic familiar i infantil.

Tot seguit, a les 18:30 h. ha intervingut el grup de pop juvenil Macedònia. La formació ha actuat amb la cobla Lluïsos de Taradell. Han ofert una fusió i experimentació entre ambdós formats per demostrar que l’experimentació i l’apropament entre diversos camps musicals i la cobla és viable i permet arribar a més i nous públics.
 
Espectacle ‘La cultura és... nostra!’ 
A les 20:00 h. s’ha representant l’espectacle ‘La cultura és... nostra!’, una gran festa-proclama de renovació pel que fa a la cultura d’arrel. Més de 400 actuants han pres part en un espectacle d’inauguració preparat expressament per a l’ocasió. Aquesta actuació és fruit del treball de la coneguda coreògrafa Montse Colomé, junt amb Jordi Vidal i Ester Plana. L’espectacle utilitza elements de la cultura d’arrel però amb un format i un context nous. Entre els participants hi trobem: nou esbarts de la ciutat de Barcelona, set colles sardanistes, una colla castellera, els gegants del Pi, diferents elements del seguici barceloní, ballarins i actors de Comediants, en una col•laboració especial per a la Capitalitat de la Sardana. Tot plegat per oferir una festa imaginativa i transgressora amb un objectiu clar: retornar a l’origen participatiu de la cultura. 

La música ha anat a càrrec de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, dirigida per Marcel Casellas, que s’ha encarregat dels arranjaments musicals. Aquesta proposta juga amb els codis de la tradició oral, la mediterraneïtat i alguns aspectes del jazz.
A l’espectacle també hi ha participat la multitudinària Cobla per la Independència, que ha actuat amb més de 100 músics d’arreu que han aparegut al Pla de la Catedral des dels quatre costats de l’espai.

Premis Capital de la Sardana 2014
Els Premis Capital de la Sardana 2014, que es lliuraran a Barcelona aquesta tardor, estan dividits en Medalles al Mèrit i Premis Capital de la Sardana, amb diverses subcategories cadascun d'ells. Així, la Comissió Capital de la Sardana, integrada per la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular és l’encarregada d’atorgar els Premis Capital de la Sardana segons les categories establertes. Els criteris per concedir aquests Premis Capital Sardana tenen com a base els mèrits i els esforços desenvolupats i es  consensuen entre tots els integrants d’aquest projecte. La comissió recopila, proposa i analitza les diverses propostes. 

Després d’un debat i una reflexió profunda a l’hora de valorar els mèrits i les activitats de tots els proposats, la Comissió ha decidit atorgar aquest 201 en les seves dues modalitats Medalles i Premis Capital de la sardana a les següents persones i entitats:

Medalla al Mèrit Sardanista, a Pilar Torrades i Andrés, de Vilanova de Bellpuig per la seva tasca en aquesta població impulsant la creació de colles sardanistes, com a cofundadora i presidenta de l’Agrupació Sardanista local, coautora del llibre Vint-i-cinc anys de sardanisme i també per la seva activitat en la Federació Sardanista de Catalunya i de les Comarques de Lleida, en l’ACSTLL i en el programa d’ensenyament de sardanes “Saltem i ballem”, del qual n’és la presidenta.

Medalla al Mèrit Musical a Jaume Cristau i Brunet, per la seva tasca en la composició de mes de 300 sardanes, a més d’obres simfòniques per a cobla, veu solista, música de cambra i havaneres; pel seu treball de docència a l’escola Menestral de Figueres, de la qual en fou el director i com a intèrpret de contrabaix en diverses formacions i en la cobla-orquestra Miramar, de la qual en fou el fundador.

Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana a Joan Clos i Plomosell, pels seus 30 anys de generosa dedicació a la dansa popular catalana i en especial per el seu mecenatge desinteressat en favor dels  esbarts infantils catalans.

Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats són:

A la categoria Dedicació:
o Josep Pomés i Montagut, per la seva dedicació i constància en el món de la sardana  en gairebé  tots els seus vessants i molt especialment al gran impuls que ha donat amb el seu treball i dedicació a l’aplec de Les Roquetes de Barcelona.
o Josep Puigventós i Nicolau, pels 37 anys com a president del Foment de la Sardana de Rubí, conductor dels programes de ràdio Ara i sempre des de fa 34 anys amb 1.500 edicions i Sardanes d’autor, des del 2006 amb prop de 500 edicions.
o Narcís de Miguel i Rabasa, pel seu treball a Canet de Mar, on ha organitzat cursets i ballades va fundar colles sardanistes i l’Associació Amics de la Sardana, de la qual és president, i també com a realitzador, guionista i en diverses etapes conductor del programa Nostra Dansa durant més de 30 anys.

A la categoria Continuïtat:
o Agrupació Sardanista Andorrana, Aplec de Bràfim, Aplec de Sils, Aplec de Torroella de Montgrí, cobla Baix Empordà, cobla Sitgetana, concurs de Salt i la Secció Sardanista del Centre Cultural l’Avenç, d’Esplugues de Llobregat pels seus 50 anys.

A la Promoció i Difusió:
o Programa de ràdio Temps de sardanes, de ràdio Salt, conduït per Mercè Planas per haver assolit les 1.000 edicions en 30 anys.
o Programa de ràdio La Principal de Quart, de ràdio Quart, conduït per Francesc Picart per haver assolit les 1.000 edicions.

A la categoria de Mitjans Audiovisuals: The New Catalan Ensemble amb Andrea Motis i Joan Chamorro, pel CD Coses que es diuen però que no es fan, en què els instruments propis de la cobla s’incorporen a la sonoritat del jazz en poemes musicats d’autors catalans.

A la categoria de les Iniciatives Renovadores: L’Institut d’Estudis Catalans, pel programa d’investigació i recerca de les xeremies de la cobla, el resultat del qual ha estat la construcció i presentació en un concert de la barítona.

Sobre la Capital de la Sardana
La Capital de la Sardana és un nou projecte liderat per les tres entitats sardanistes més importants: la Federació Sardanista de Catalunya, que aplega les agrupacions sardanistes i cobles; la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que aglutina les colles de competició; i l'Obra del Ballet Popular, bressol d'entitats vinculades a la sardana i la dansa catalana. La Capital de la Sardana és el primer projecte en què aquestes grans entitats treballen plegades en el marc d'un procés de col·laboració mutu.

La intenció de la Capital de la Sardana és convertir durant any una població diferent del territori en un punt de trobada obligada no només per al món de la sardana i la dansa catalana, sinó també per a la resta de la societat. Aquest projecte vol oferir a tothom un esdeveniment nou, festiu i dinàmic vinculat a la sardana.

L'esdeveniment ha comptat també amb la presència del màxim responsable del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés; el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; el president de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Santi Ferrerfàbrega i el president de l'Obra del Ballet Popular, Bartomeu Duran. 

Aquest portal de premsa recull una tria de notícies que, per la seva rellevància, creiem especialment adients per als mitjans de comunicació en general.

Podeu utilitzar lliurement les imatges i talls de veu publicats sempre que compliu les condicions de la llicència.

En cas de dubte, podeu utilitzar el glossari o contactar amb nosaltres.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.